مخزن هوا با هدف ذخیرهسازی هوا و افزایش کارایی و عملکرد دستگاه پمپ باد مورد استفاده قرار داده میشود و به دلیل آنکه از نوع مخازن تحت فشار است در قسمتی بعد از هواساز کمپرسور پیستونی یا خروجی کمپرسور اسکرو قرار داده میشود. ضخامت و اندازه آن به حجم و ظرفیت کمپرسور و فضای مورد استفاده بستگی دارد.
یکی از روشهای پیشگیری از ایجاد افت فشار در درون کمپرسور باد، به کار بردن مخزن هوا در کنار آنها است. مخزن هوا را می توان جزء کاربردیترین دستگاهها برای استفاده در سیستمهای تأسیساتی به شمار آورد که وظیفه ذخیرهسازی هوای فشرده را بر عهده دارد. از این رو هزینههای جانبی نیز تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد.
نقش مخزن هوا در سیستم تأسیسات
مخزن هوا در حالت کلی یک دستگاه ذخیرهساز هوا است که با کمک بخش هواساز پمپ باد این کار را انجام میدهد. وجود این مخزن در کنار کمپرسور به منظور افزایش کارایی و عملکرد مناسب آن لازم و ضروری است. خرید این وسیله باید متناسب با سیستم موتورخانه انجام شود تا آسیبی به دیگر قسمتها وارد نشود. این دستگاه به دلیل آنکه از نوع مخازن تحت فشار است در قسمتی بعد از هواساز کمپرسور پیستونی یا خروجی کمپرسور اسکرو قرار داده میشود. ضخامت و اندازه آن به حجم و ظرفیت کمپرسور و فضای مورد استفاده بستگی دارد.
کمپرسور یا پمپ باد وظیفه مکش هوا با کمک هواساز خود را بر عهده دارد. هوای فشرده وارد مخزن پمپ باد شده و دمای دستگاه را افزایش میدهد. اندازه کمپرسور بسته به مکانی که به کار برده میشود در اندازه و انواع مختلف تولید میشود. به عنوان مثال پمپ باد۵۰ لیتری در مجموعه یا کارگاههای کوچک میتواند کارایی لازم را داشته باشد. با توجه به اینکه قیمت پمپ باد ۵۰ لیتری یا همان کمپرسور باد 50 لیتری مقرونبهصرفه و مناسب است، تعداد زیادی از مشاغل به آسانی میتوانند آن را خریداری کنند.
انواع مخزن هوا و کاربرد آنها
تقسیمبندی انواع مخازن هوا بر اساس کاربردی است که در صنایع مختلف دارد. به همین دلیل در سه نوع هوای فشرده نرمال، مخزن استاندارد هوای فشرده و مخزن فشار قوی تولید و به بازار عرضه میشود.
۱. مخزن هوای فشرده نرمال
یکی از رایجترین نوع مخازن هوا، نوع نرمال آن است که با هدف کاربری در صنایع، کارگاهها و سایر مواردی که به یک مخزن مستحکم با قیمت مناسب نیاز دارند، به کار برده میشود. این مدل از جنس ST37 با یک لایه رنگ محافظتی الکترو استاتیک تولید و به بازار عرضه میگردد.
اگر میخواهید عمر مخزن را افزایش دهید در هنگام سفارش میتوانید علاوه بر لایه رنگ الکترو استاتیک، درخواست کنید تا یک لایه اپوکسی نیز داخل مخزن پاشیده شود تا ضمن افزایش دوام، کارایی و طول عمر دستگاه بتوانند با گذشت زمان از آلوده شدن هوای فشرده ذخیره شده در مخزن جلوگیری کنند.
این نوع مخزن در ابعاد متفاوت از ۱۰۰۰ لیتر به بالا تولید میشود. در نتیجه قیمت نهایی این محصول به سایز، مقدار ضخامت و وجود لایه اضافه اپوکسی بستگی دارد.
۲. مخزن استاندارد هوای فشرده
در مواقعی که نیاز به ضریب ایمنی بالا احساس شود و مجموعه صنعتی یا کارگاه نیاز دارد تا گواهی استاندارد را دریافت کند، انتخاب مخزن فشرده استاندارد بهترین گزینه برای آن مجموعه به شمار میرود. از این رو باید ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشد تا بتوان از آن در کاربردهای خاص استفاده کرد.
برخی از این خصوصیات عبارتاند از:
● بهرهمندی از فشار طراحی، فشار تست و فشار کارکرد
● پوشش دهی قسمت خارجی و داخلی مخزن با یک لایه اپوکسی با ضخامت ۱۵۰ میکرون به منظور حفاظت بیشتر
● استفاده از جوشکاری زیر پودری و نیاز به اجرای ۱۰ درصدی جوشهای طولی و محیطی به صورت رادیوگرافی و ذکر در گواهینامه پایانی آن
● جنس پایهها از نوع ST37
● الزام به استفاده از منهول در سایزهای بالای ۱۰۰۰ لیتر
۳. مخزن هوای فشار قوی
نامگذاری این مدل به دلیل تحمل فشار بالای آن است. یکی از وجه تمایزهای این نوع با مخازن موجود در بازار، اندازه ضخامت و تجهیزات نصب شده بر روی آن است. بیشترین کاربرد مخزن هوا فشرده فشار قوی در محیطهایی با فشار بالا است که نیاز است تا ضریب ایمنی بالایی را داشته باشد. معمولاً ضریب ایمنی در این نوع مخزن تا ۲۰ درصد بیشتر از معمول در برای تحمل فشار در نظر گرفته میشود.
تجهیزات داخلی مخزن
قسمتهای مختلف این دستگاه عبارتاند از:
● شیر تخلیه اتوماتیک الکترونیکی
● شیر تخلیه اتوماتیک مکانیکی
● مانومتر فشار یا گیج
● سوپاپ اطمینان
یکی از تجهیزات مهم این وسیله، شیر تخلیه اتوماتیک الکترونیکی است که با برق ۲۲۰ ولت، مسئولیت خروج رطوبت هوا و روغن را بر عهده دارد. این بخش با قرارگیری در انتهای مخزن از دو پیچ تشکیل شده است که یکی از آنها برای زمان باز بودن شیر و دومی که به منظور کنترل و تنظیم فاصله زمانی تخلیه مخزن در هنگام افزایش رطوبت هوا و روغن کاربرد دارد.
انتخاب مخزن مناسب
یکی از مواردی که در هنگام خرید این مخزن برای کمپرسور باد باید در نظر داشته باشید تا مقدار مصرف هوای فشرده به صورت دقیق تعیین شده باشد. عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارد که در انتخاب پمپ باد تأثیرگذار هستند. این پارامترها شامل موارد زیر است:
1. مشخص شدن نسبت مابین هوای فشرده تولید شده توسط کمپرسور و میزان مصرف هوا
2. تعیین ظرفیت کمپرسور باد مطابق با فشار کاری مورد نظر
3. دقت در سایز مخزن ( به عنوان مثال در کمپرسور اسکرو، هر چه مقدار اختلاف بین حالت load و unload کمتر باشد در نتیجه سایز مخزن بیشتر میشود).
4. مشخص کردن تعداد دفعات روش و خاموش شدن کمپرسور
مزایای استفاده از مخزن هوا
● کاهش فشار کمپرسور هوا
● کاهش تعداد دفعات خاموش و روشن شدن کمپرسور
● خارج نمودن رطوبت هوا و روغن به صورت مایع با کمک شیر تخلیه
● ثابت نگه داشتن فشار با کاهش نوسان کمپرسور
● ضریب ایمنی و کارایی بالا
● ذخیرهسازی هوا در مواقع مصرف حداکثری
● افزایش راندمان فرایند کمپرسور
نکات مهم در هنگام خرید مخزن هوا
یکی از نکات مهم در هنگام خرید پمپ باد و مخزن هوا، دقت در نوع کاربرد آنها است. این موضوع پایه و اساس تعیین سایز کمپرسور و در نهایت اندازه مخزن میشود. برای مثال یک کمپرسور باد ۵۰ لیتری به یک مخزن ۵۰ لیتری نیز احتیاج دارد. اگر این موضوع رعایت نشود، کارکرد سیستم دچار اختلال خواهد شد.
● کنترل و بررسی ورق به کار برده شده در تولید مخزن
● کسب اطمینان از ابعاد مخزن، نحوه جایگذاری و مناسب بودن اندازه آن با فضای مورد استفاده
● توجه به نوع جوش زیر پودری استفاده شده در مخازن
● انتخاب هوشمندانه از نظر سایز و مشخصات فنی و متناسب با نیاز مجموعه یا کارگاه
کلام آخر
مخزن هوا با هدف ذخیرهسازی هوا و افزایش کارایی و عملکرد دستگاه پمپ باد مورد استفاده قرار داده میشود. این دستگاه در انواع و اندازههای گوناگون تولید و به بازار عرضه می شود. شرکتهای بسیاری از جمله ایران کمپرسور وجود دارند که مخازن هوا را با قیمتی مناسب و کیفیتی بالا برای مصرفکنندگان عرضه می کنند. شما میتوانید از تمامی نقاط ایران به صورت آنلاین سفارش خود را ثبت کنید و مخزن هوا را به آسانی تحویل بگیرید.